h1

Nu am soluţie pentru inteligenţa spirituală

17 noiembrie 2007

Sâmbăta aceasta am participat la Conferinţa MATE (The Moldavian Association of Teachers of English) care avut loc la Colegiul Costache Negruzzi – Iaşi. Organizare bună, mâncare bună, însă la sesiunea plenară, doamna profesor universitar a prezentat o lucrare despre stiluri de învăţare, pornind de la teoria inteligenţelor multiple dezvoltată de Howard Gardner.

Această teorie educaţională sugerează că fiecare om are diferite tipuri de inteligenţă, care îi alcătuiesc, într-un mod unic, ceea ce se cheamă „profilul cognitiv”. Nu vreau să intru în detalii, simpla enumerare explică per se fiecare tip de inteligenţă:

1. Interpersonală (oamenii)

2. Intrapersonală (sinele)

3. Logico-matematică (numerele)

4. Kinestezică (trupul)

5. Spaţială (imaginile)

6. Lingvistică (cuvintele)

7. Ritmică (muzica)

Aici, doamna profesor face o paranteză şi menţionează că mai există două tipuri de inteligenţă:

8. Naturalistă (mediul înconjurător) şi

9. Spirituală (?).

Dincolo de critica ce poate fi adusă acestei teorii, m-au zgândărit două aspecte.

În primul rând, atunci când a ajuns la descrierea caracteristicilor fiecărui tip de inteligenţă, a sărit, presupun că din „greşeală”, peste inteligenţa spirituală. Nu se poate la un astfel de nivel să fii incomplet. A fost pe faţă! Discriminatoriu!

Să presupunem că aş fi un suştinător al teoriei inteligenţelor multiple, azi nu am aflat cum ar trebui să predau limba engleză copiilor care sunt posesorii de inteligenţă spirituală.

Am făcut teste la noi în şcoală şi se pare că avem numai din-ăştia cu inteligenţă spirituală. Toţi sclipesc. Au şi alte tipuri de inteligenţă, însă predominantă este inteligenţa spirituală. Ce fac cu ei? Se pare că nu vor învăţa limba engleză niciodată, din moment ce nu există o metodică pentru astfel de copii.

În al doilea rând, a trădat, fără să vrea, ce fel de tip de inteligenţă suştine şi ce fel de concepţie despre lume şi viaţă întrupează. Iată câteva din recomandările pe care le-a făcut celor care predau limba engleză unor copii:

– cu inteligenţă intrapersonală – aplică tehnici de relaxare a minţii

– cu inteligenţă kinestezică – aplică tehnici de relaxare a trupului

– cu inteligenţă naturalistă – audierea unor piese de genul Sounds of Nature

Cu alte cuvinte, în fiecare din noi zace un Ghandi, un Freud sau un Darwin, trebuie doar să-l învăţăm limba engleză.

Inteligenţa spirituală are de a face cu conexiunea fiecărei persoane cu Creatorul ei. Înseamnă abilitatea de a recunoaşte principiile după care se guvernează viaţa (legile naturale şi spirituale) şi de a trăi conform acestor principii. În termeni laici, ea se cheamă înţelepciune. „Frica de Domnul este începutul înţelepciunii!”

Ce să fac cu cei care au inteligenţă spirituală – cine nu o are? Cum să le predau? Poate mă ajutaţi voi! 🙂

Reclame

7 comentarii

 1. Poate pentru altii e motiv de ingrijorare – faptul ca nu au primit acest sfat. Pentru dumneavoastra nu; Eu consider ca in ecuatie mai intra ji o variabila numita compatibilitate. Exemplu: un om cu inteligenta spirituala are sanse foarte mari sa comunice bine cu un altul. Cred ca ati inteles ce vreau sa zic. 🙂


 2. multumesc ca ma invatati cum sa am mai multa inteligenta spirituala…orele dvs chiar ma imbogatesc…Ce bine e sa inveti de la o inteligenta spirituala mare….(sper sa ajung la fel):)


 3. In primul rand mi se pare simplista si ireala pozitia lui Howard Gardner despre aceasta aptitudine.

  Cristi, eu nu cred ca inteligenta spirituala e intelepciunea.inteligenta e o aptitudine nu si intelepciunea.

  Intelepciunea din Prov e sa iei decizia cea mai buna, cu cele mai bune consecinte.

  Sunt multi copii, batrani etc inteligenti dar nu si intelepti spiritualiceste vorbind.


 4. Offff, Delia…

  Ihtys, in psihologie totul poate defeni simplist si ireal, deoarece lucrezi cu ceva ce tine de material, lucrezi cu sufletul. Vorbeam despre inteligenta spirituala in termenii lu Gardner si incercam sa dau o definitie inteligentei spirituale. Daca ar fi sa o definesti, tu cum ai face-o? Nu am afirmat ca inteligenta = intelepciune, ci inteligenta spirituala = intelepciune.


 5. The spiritually clever ar trebui sa invete engleza in genunchi, nu crezi?


 6. Egleza pe genunchi? Nu m-am gandit la metoda asta de predare. Nu am intalnit-o in nici o carte de metodica, nici macar in Harmer. Oricum, mersi de sugestie. 🙂


 7. Cand eram mic uram limbile straine si mai cu seama Engleza(aveam oroare!), care imi spuneau parintii ca e limba imperialistilor de americani. Eram deosebit de interesat de natura, cosmos si univers si din punctul asta de vedere eram chiar precoce: ma extaziam privind cerul plin de stele si ma intrebam cum pot toate acestea sa existe. La Engleza eram asa de „bata” incat m-au mutat la alta scoala. Acum, dupa multi ani sunt in Canada, stiu foarte bine Engleza si motivul principal pentru care am invatat-o si am venit aici a fost legat de nevoia de a citi autori in domeniul vietii spirituale care nu au fost tradusi in limba romana:Ken Wilber si Stan Grof de exemplu, dar mai am cel putin o duzina de autori. Eu ii inteleg pe acei copii, in Ro am fost si eu prof. si cea mai buna metoda, chiar la tara, era folosirea calculatorului cu soft interactiv ( creat uneori chiar de copii mai buni ) si subiectele erau cele pe care le preferau copii. Ma indoiesc ca testele care pun in evidenta inteligenta spirituala sunt bine facute dar sunt absolut convins ca inteligenta naturalista e strans legata de cea spirituala (Mircea Eliade de ex.). Ironia soartei face ca dupa multi ani, ca prof de info, sa fiu coleg cu fosta mea profa de Eng. care imi dadea cu cartea in cap si note de 5 si 6. Cand am auzit-o cum vorbeste Engleza m-a pufnit rasul !! In orice copil care e „habarnist” se poate trezi la un moment dat curiozitatea pentru alta limba daca asta va fi calea catre ceva mai …inalt. Cred ca inteligenta spirituala e cea mai importanta si le poate „trezi” pe toate celelalte tipuri de inteligenta care-i sunt cumva subordonate. Ken Wilber e un autor care merita citit neaparat si care vorbeste in cartile lui despre asta!! Unii il considera cel mai mare ganditor: „Ken Wilber is one of the most important thinker alive at this time.” Sper ca cele zise de mine sa iti dea sperante ca orice „afon” va invata Engleza candva. Am scris astea stiind punctul de vedere a unui copil oripilat de engleza care, ironia soartei a ajuns intr-o tara de limba Engleza dar si din perspectiva unui prof. foarte intersat de metode eficiente de predare.Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: