h1

Bob, mi-e dor de plămânul meu

26 noiembrie 2007

În anii ’50 Marlboro a declanşat o campanie pentru asocierea ţigărilor sale cu ideea de „bărbat adevărat”. Cowboy-ul a reprezentat din perioada cuceririi Vestului şi până acum emblema familiară a masculinităţii, independenţei şi durităţii virile şi a fost simbolul preferat de această companie.

Într-o cultură a imaginii postmoderne, indivizii îşi extrag propria identitate din aceste figuri şi, ca atare, publicitatea devine un mecanism important de socializare.

Componentele principale ale reclamelor Marlboro clasice sunt reprezentate de o conjugare a elementelor: natură, cowboy, cai şi ţigări. Acest sistem asociază ţigara Marlboro cu masculinitatea, forţa şi natura.

2.jpg

De remarcat în imaginea de mai jos, cowboy-ul pierde din dimensiune, atenuat de imaginile cerului şi a câmpiei. De ce această schimbare faţă de reclamele timpurii?

4.jpg

În anii 1980, au devenit din ce în ce mai răspândite rapoartele care arătau că fumatul reprezintă un pericol – mesaj subliniat şi în anunţul obligatoriu din josul reclamei „Conform hotărârii CE… fumatul dăunează grav sănătăţii!” Pentru a răspunde acum acestui atac, reclamele Marlboro prezintă acum imagini ale unei naturi pure, curate, sănătoase, ca şi cum fumatul ar fi ceva „natural” şi ţigările ar fi o emanaţie a unei naturi sănătoase şi binevoitoare.

Printr-un proces de metonimie reclama încearcă să asocieze ţigările cu peisaje verzi, „luminoase” „sănătoase”, cu cai, arbori şi cer albastru, ca şi cum toate sunt elemente „naturale”, ascunzând faptul că tutunul este un produs artificial, sintetic, plin de pesticide, conservanţi şi alte substanţe chimice periculoase.

Imaginile arătate în reclame pun la dispoziţia consumatorului un construct care încearcă să camufleze contradicţia dintre „munca grea” şi ţigara „uşoară”, dintre scena „naturală” şi produsul „artificial”, dintre peisajul „răcoros” şi activitatea nesănătoasă legată de ideea de foc care este fumatul.

Dincolo de asta am descoperit nişte reclame antifumat care merită toată atenţia.

Marlboro Lights: „Omoară-te încet!”


7.jpg

„Bob, mi-e dor de plămânul meu.”

4343.jpg

„Bine aţi venit în ţinutul Marlboro.”

6.jpg

„Şi dacă reclamele la ţigări spun totuşi adevărul?”

8.jpg

10 comentarii

  1. Cumparati Tigarile Deces acum si in varianta lights (ca Marlboro nu-s bune)


  2. Felicitari pentru articol !


  3. fain articol…


  4. Un articol caruia ii dau dreptare, Marlboro chiar au gust nasol.


  5. Nu stiu ca n-am incercat. Adik am fumat cand eram prin clasa a V-a, vacanta de vara si prim a VIII-a. Din curiozitate. Imi aduc aminte ca erau pe langa Carpati, niste tigari Top care aveau filtru. Am incercat si Kim mentolat, insa cand am tras in piept m-am albit si mi-a fost rau. Nu prea mi-e dor, pentru ca n-am fumat nici un pachet in toata viata mea.


  6. Buun :)) Reclama cu „I miss my lung, Bob” e mega tare! :))Pentru inceput am privit reclama ca pe un simplu banc, mi se parea foarte amuzanta… dar nu e chiar asa. Nu pot sa cred ca ei chiar fac asemenea reclame! Da, ok, spun adevarul: dar il spun intr-un mod foarte dur, de parca scopul lor ar fi chiar indepartarea clientului – cand stim cu totii ca nu e asa. In orice caz…


  7. Se fac reclame si mai dure. Astea le am de acum 4 ani, cand am facut un studiu asupra impactului pe care il au reclamele. Adevarul nu este dur. Adevarul este adevar. Noi nu vrem sa credem omul. Lui chiar ii este dor.


  8. astea-s cuiele mele preferate. trebuie sa zic ca le apreciez pentru gustul fin de tutun si usurinta cu care se fumeaza una dupa cealalta in lungile ore de stat calare pe o martoaga obosite, pe drumul prafuit ce leaga orasel de orasel. palaria in varful capului, pistolul cu un incarcator gol si cerul ce bate-n rosu, toate astea ma fac sa uit uneori de aparatul ce trebuie sa-l lipesc de gat atunci cand vorbesc…


  9. Stiati ca targetul major pentru Marlboro sunt femeile?


  10. Eu am început să fumez de-astea că avea mereu pretena să mă înprumute.



Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: